01/10/2022

Zvanična prezentacija Moto saveza Vojvodine

Prethodnog vikenda, 10-12. septembra 2021. godine na stazi Nacionalne vozačke akademije – NAVAK u Subotišu, vožen je četvrti i ujedno poslednji trkački vikend šampionata Srbije u kružnom motociklizmu i Moto Klasik kategoriji u organizaciji Auto Moto Saveza Srbije i Moto Saveza Srbije, a uz sponzorstvo MK Spark racing team. Pored otvorenog šampionata Srbije, ova trka bodovana je i za Otvoreni šampionat Rumunije i Šampionat Balkanske moto unije, čime je stekla internacionalni karakter. Učešće je uzelo 114 takmičara iz Srbije, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. 

Tokom vikenda bili smo u prilici da pored slobodnih i kvalifikacionih treninga, gledamo i po dve trke u svakoj od šest kategorija brzinskog motociklizma (Road Race) i dve divizije Moto Klasik kategorije. 

Na stazu su prvi izašli najmlađi takmičari, a ubedljivo najbolji bili su gosti iz Rumunije. Raspored na pobedničkom postolju klase 300 SSP oba puta pripao je trojcu – Pahoma, Pascota i Alexandru, dok su među našim takmičarima najbolji bili Mojsilović i Šoškić.

U klasi 125 SP u subotu smo prisustvovali borbi starih znalaca – Mišković i Šabanagić vodili su odličnu bitku za prvo mesto koja je rezultirala padom Šabanagića, pa je pobeda pripala Miškoviću, ispred Popova i Šabanagića koji je ipak nastavio trku. U nedeljnoj trci izostala je borba, jer je Mišković već od prvog kruga zadao tempo koji ostali takmičari nisu mogli da isprate. Nažalost, došlo je do kvara na Miškovićevom motoru pa je pobedu odneo Šabanagić ispred Popova i Prokina i time se upisao u istoriju kao poslednji pobednik klase 125 SP u Srbiji, dok je Miškoviću pripalo zvanje poslednjeg šampiona ove klase. Od naredne sezone 125 SP se više neće voziti, a najmlađi će u svet trka ubuduće ulaziti kroz klasu 300 SSP. 

U klasi 600 SSP gotovo da je izostala borba. Ionel Pascota iz Rumunije zabeležio je dve ubedljive pobede, nadmašivši u subotnjoj trci Plamena Petrova i Vasila Kichukova iz Bugarske. U nedeljnoj trci Plamen Petrov pokušao je da prati Pascotin tempom, ali ga je to koštalo pobede jer je u četvrtoj krivini sedmog kruga pao. Pobedničko postolje je u nedelju, uz Pascotu, pripalo Kichukovu i Nikoli Kreziću iz Zrenjanina. 

Takmičar Martin Choy iz Bugarske, koji tokom treninga i trka nije mogao da isprati vremena domaćih takmičara, u subotnjoj trci pružio je gotovo savršen tempo koji nisu mogli da prekinu Božič i Kovačević, pa je to, ujedno i bio plasman na pobedničkom postolju. U nedelju Choy se nije pojavio na startu, a pobeda je ovog puta pripala Božiču, ispred Vlada Neaga iz Rumunije i Strahinje Kovačevića. 

U klasi 1000 Formula na startu se našlo čak dvadeset takmičara, a kao pobednik dana u subotu izašao je takmičar iz Severne Makedonije Sinisha Kochoski ispred Velislava Markova iz Bugarske i našeg takmičara Aleksandra Lukića. Na nedeljnoj trci bolju vožnju prikazao je mladi Aleksandar Lukić i zabeležio pobedu, ispred Aleksandra Ivkovića i Kochoskog koji je u poslednjim metrima trke pao, pa je kroz start cilj prošao klizajući se po stazi.

Makedonski takmičar Hristijan Buzalkovski vozio je dve odlične trke u klasi 600 Formula i zabeležio dve pobede ispred Mihaila Ivanova i Asena Lilova iz Bugarske, koji su se oba puta popeli na postolje i učinili da u ovoj klasi ne bude iznenađenja. 

Oba trkačka dana završili su takmičari Moto Klasik discipline koji su se nadmetali u dve odvojene divizije. 

Obe trke u obe divizije donele su nam gotovo identične rezultate. U Divziji 1 oba puta pobedu je odneo Zoran Pavlović, ispred Stanka Markotića i Karolja Kenjereša, dok je najbrži u Diviziji 2 bio Dalibor Teodorović ispred gostiju iz Rumunije –  Doana Florin Viorela i Luciana Popoviciua. Detaljne rezultate po klasama možete pogledati na sajtu Moto Saveza Srbije. 

novosti , takmičenja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kalendar takmičenja 2022.

Galerije

jesolo11 20160618_174002 kraljevo_2015 D7D_0489 ALE_8324 B.-Topola-11.-X-2020-a

Arhiva objava

Design by Modern Web Ideas