22/06/2024

Zvanična prezentacija Moto saveza Vojvodine

Prvi put u istoriji moto-sporta u Srbiji, jedna trka u okviru FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva voziće se u našoj zemlji. Oko 300 vozača iz celog sveta učestvovaće na XROSS HARD ENDURO reliju, koji se od 18. do 21. maja održava na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru

Jedna od izazovnijih disciplina u motociklizmu jeste Xross Hard Enduro reli – svojevrstan splet brzine i trkanja kroz divlje predele, savladavanja izazova u prirodi, odmeravanja spretnosti vozača i izdržljivosti motocikala. Ovakvi reliji se godinama unazad uspešno organizuju u našoj zemlji, a to nije prošlo neopaženo kod Međunarodne motociklističke federacije FIM. Tako će se Srbija ove godine prvi put naći u ulozi domaćina jedne ovakve trke u okviru FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva.  Organizaciju ovog prestižnog događaja, iz sveta auto-moto sporta, podržali su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, opština Čajetina, TO „Zlatibor”, kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad.

Ovogodišnji Xross Hard Enduro Rally startovaće u sredu, 18. maja, kada će pred vozačima biti prolog, odnosno Akrapovič Straight Rhythm 1 na 1. Događaj će biti organizovan u centru Zlatibora i predstavljaće pravi spektakl i atrakciju za gledaoce, dok će takmičarski deo početi 19. maja. Tokom tri dana učesnici će na svojim motorima pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.

Organizatori i osnivači XROSS-a Vladan Komatović, Branislav Đurić i Nikola Belić, kažu da je za njih velika čast i zadovoljstvo da u našoj zemlji prvi put ugoste jedno tako veliko ime kao što je Grejem Džarvis.

 – Ponosni smo što upravo Xross Hard Enduro reli ove godine upisuje Srbiju na svetsku mapu auto-moto takmičenja. Kod nas ovaj ekstremni sport još uvek nije dovoljno poznat, ali smo sigurni da će održavanje trke prestižnog Svetskog prvenstva u Srbiji, kao i činjenica da ćemo okupiti legende ovog sporta, doprineti njegovoj popularizaciji, izjavio je Komatović, inače dugogodišnji predstavnik Srbije u najtežim enduro off road trkama.

Branislav Đurić je dodao da nikada do sada u našoj zemlji nije vožena trka svetskog šampionata u moto-sportu i da su predstavnici Međunarodne motociklističke federacije bili oduševljeni stazom i uslovima, što je Srbiju uvrstilo u jednu od osam zemalja u kojoj će se u ovoj godini voziti hard enduro trke svetskog šampionata.

O svojevrsnom spektaklu, koji očekuje posetioce već prvog dana, govorio je i Nikola Belić najavivši neka zvučna imena ovog sporta.  

– Pored žive legende ovog sporta Grejema Džarvisa, tu će biti i Vejd Jang, koji je već osvajao Xross dva puta, Alfredo Gomez, Manuel Letenbihler, Mario Roman i Tedi Blasuziak, koji su u TOP 10 vozača na svetu, objasnio je Belić.

Prijavljivanje takmičara iz celog sveta je završeno 1. maja, a sve dodatne informacije nalaze se na sajtu www.xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na  https://iridehardenduro.com./ Takmičenje se nakon Srbije nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos trka.

Pored žive legende ovog sporta Grejema Džarvisa, tu će biti i Vejd Jang, koji je već osvajao Xross dva puta, Alfredo Gomez, Manuel Letenbihler, Mario Roman i Tedi Blasuziak, koji su u TOP 10 vozača na svetu.

MASTERKLAS NA ZLATIBORU

Najbolji hard enduro vozač svih vremena, Grejem Džarvis (46), i jedan od već prijavljenih takmičara XROSS relija, posetio je prošlog meseca Zlatibor, gde je održao Masterklas.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam, zahvaljujući XROSS timu, prvi put ovih dana posetio Srbiju. Vaša zemlja je neverovatno lepa, a reljefi koje sam video u potpunosti odgovaraju ovom sportu. Posebno sam fasciniran vašim ljudima i gostoprimstvu koje ste mi pružili. Interesovanje za moj Masterklas bilo je ogromno i to me je dodatno obradovalo. Potrudio sam se da što više znanja i iskustva prenesem svim vozačima. Nadam se da će to mnogima pomoći da dalje usavrše svoje tehnike i da ćemo se videti i naredne godine, kaže Džarvis.

Svoje prvo moto takmičenje Britanac je imao sa samo 10 godina, u disciplini trajal, a njegova impresivna trkačka karijera traje već 35 godina. Nekoliko godina zaredom bio je trajal šampion Britanije, a potom je prešao na hard enduro, u kome je takođe ostvario velike uspehe, i osvajao najzahtevnije extreme enduro trke na svetu: pet puta Erzbergrodeo i šest puta Red Bull Romaniacs.

– Trka u Srbiji će biti odlična prilika za sve takmičare da odmere snage na jednom sasvim novom terenu. Verujem da će teren ispuniti sva očekivanja, da će biti dosta adrenalina i da će biti neizvesno do samog kraja, ali u tome i jeste deo draži ovog sporta. Daću sve od sebe da i ove godine odbranim svoju titulu, kaže Džarvis.

Automoto Revija

najave , takmičenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar takmičenja 2024.

Galerije

11 TMA_6362 IMG-7858f0c270016af9e02d6f1ab66af25c-V IMG-2c4019b74487ddb675115b1c85a0f9b3-V IMG-d5b06c405369b3f75121d4d634285920-V msv1

Arhiva objava

Design by Modern Web Ideas